G. Greene Construction recently completed a new state-of-the-art Ambulatory Care Clinic for Boston Children's North located in Peabody, MA. This 44,000 SF, two-story, facility is the second satellite facility G. Greene Construction has completed for Children's Hospital Boston. Upon entering the facility, visitors will be welcomed by a state of the art main lobby and mezzanine with a grand staircase and elevators for the two floors. In addition, the first floor houses all of the MRI, radiography, fluoroscopy and ultrasound rooms, nurses' station and exam rooms as well as sound booths and clinical areas. The second floor which will be used for additional exam rooms and clinical areas also includes a conference room, nurses stations and waiting area for patients. The exterior of the building has a glass entrance and steel canopy as well as a multi-colored insulated metal panel and curtain wall system. Because the adjacent buildings were still occupied by tenants, our team worked closely with Children's Hospital staff and the surrounding businesses to ensure the construction process did not disturb the daily operation within the building.

Challenges to the Project

1. One of the most significant challenges was upgrading the existing utilities to support the new Ambulatory Care Clinic. The existing facility was comprised of open warehouse and office space. The fire protection and domestic water services were fed overhead verses from below. Our team had to coordinate upgrading these services without impacting the daily operation of the adjacent tenants. This involved multiple phases of protection, removal and installation over the top of these adjacent tenant spaces. In the occupied high bay areas we utilized telescoping staging that enabled our team to work at night and avoid conflicts. In the office spaces we suspended scaffold work platforms from the structure above the work space. This allowed the work to progress in the proper sequence without impacting the tenants.

2.Because the existing first floor was five feet above the parking lot, the entry space was built with a 60 ramp that gradually wraps around two short runs of stairs and a large intermediate landing to bring visitors to the main level. This alleviated any potential pedestrian traffic jams that could have occurred if an elevator had to be installed leaving parents and children to wait to enter the building.

3.Another challenge was converting the high bay warehouse space into a new two story Ambulatory Care Clinic. This involved the removal of the existing two story pre-cast panel faade concrete slab on grade to support the new structural foundations. Additionally, new structural steel was brought into the existing building to support the 2nd floor structural steel and concrete slab on deck. This entailed bracing and restraining the structure while these upgrades were incorporated

Collaborative Measures

1. All team members were committed to a communication process that realized the full potential of the project. Senior representatives from G. Greene Construction, Steffian Bradley Architects and Children’s Hospital Boston were present at all project meetings to mitigate issues without delaying the schedule.

2. The team’s primary goal was to make certain Children’s Hospital Boston’s vision for their new facility became a reality. Ensuring Boston Children’s North had a similar look and feel to their main campus was essential so as to keep the environment calming for any children having to travel between both facilities.

Special Client Needs

1. Due to Children’s Hospital Boston’s evolving needs in terms of scope, G. Greene Construction had to be prepared to make changes promptly to accommodate last minute requests in order to keep the project on schedule and on budget.

2. G. Greene Construction collaborated with Steffian Bradley Architects and engineers, to assist with the selection of supplementary equipment and infrastructure to provide Children’s Hospital Boston with a highly efficient and useful facility.

3. It was crucial to Children’s Hospital Boston that this new facility was equal to that of their main campus. This in turn would instill a sense of confidence in the patients and their families that the same high standards of care were being utilized at Children’s Hospital North.

Sensitive Project Community

1. The adjacent buildings were occupied throughout construction. It was especially important to have constant communication with the Building Manager during the demolition and structural steel installation. The abutters were updated on a daily basis so as not to disrupt their activities through e-mail notifications and information boards. In addition, the existing parking lot was re-configured to allow traffic to flow unimpeded and to ensure safety in and around our lay down area which was situated in the main parking lot.

2. The town of Peabody was very welcoming towards Children’s Hospital Boston and their vision to convert the existing warehouse into a new medical facility. Mayor Michael Bonfanti expressed his delight at the flag raising ceremony that Children’s Hospital had chosen Peabody as the new home for the clinic and his gratification for the new jobs that it would create for the town and the services it would provide for the children and families on the North Shore.

Innovative Construction Methods

1.The existing building was clad in precast panels hung from a steel frame. The system was very cost-effective for its original use but did not have a very welcoming look and feel, especially for children already uneasy about coming to the facility. A metal panel system with punched windows was selected and some areas of curtain wall glazing. The colors of the panels and window frames were chosen to compliment the warm grey tones of the precast panels, but have a reflectivity and sheen that set them apart from the existing building. Vertically oriented panels, tall windows, and a random pattern of textured metal panels and punched windows provide a varied look that gives the project a dynamic appearance with simple, cost-effective materials and systems. Colored glazing films were installed in many of the windows to add further interest and playfulness and allow the lobby curtain wall windows to glow like stained glass when illuminated from inside, while being a very affordable design feature.

2.Large quantities of steel, concrete, and roofing materials were re-used instead of demolished, which reduced the projects need for new construction materials and kept the existing materials out of a landfill.

3.Another strategy was to take advantage of natural daylight, to reduce reliance on artificial light. The lobby was constructed with a large curtain wall that lets in plentiful amounts of daylight in the morning hours, due to its easterly orientation.